Кийра Найтли и новият й филм „Ана Каренина”

Кийра Найтли несъмнено се очертава като една от най-успешните млади актриси в съвременното кино. Дебютира на голям екран като двойничка на Натали Портман в легендарната поредица „Междузвездни войни”. А за участието си в „Гордост и предразсъдъци” получава Златен глобус и номинация за Оскар. В последните години Кийра участва както в по-малки проекти, така и във високобюджетни супер продукции като „Карибски пирати”, който й спечели световна слава.

Новият филм с нейно участие е по романа на Лев Толстой „Ана Каренина”. Лентата вече е заснета, а премиерата ще бъде в края на 2012. Актрисата е поканена от кинорежисьора Джо Райт, с когото е работила в продукциите „Гордост и предразсъдъци” и „Изкупление”. Подобно на „Ана Каренина”, те също са исторически саги.

Попитан за Кийра, Райт разказва, „Срещнах я седемнайсетгодишна. Беше едно шантаво и същевременно много любопитно хлапе, което според мен е предимство за нея и допринася за развитието й като актриса”.

Характерно за Кийра Найтли е, че успява умело да се движи между герои, епохи и жанрове. Тя може да играе както жена от хайлайфа, бореща се със своите недостатъци и изневерите на съпруга си (както е в „The Duchess”), така и млада рускиня, въвлечена в странни отношения с психоаналитика си („A dangerous method”).

Steve Carell, с когото актрисата си партнира в „Seeking a Friend for the End of the World”, добавя за нея, „Тя е толкова млада и в същото време е невероятно опитен професионалист. Мисля, че това, което я отличава, е способността й да предава едновременно голяма сила и уязвимост. Играла е много смели жени през годините и е толкова вълнуващо да я видите как показва друга страна от себе си. Имаше някои наистина комични моменти по време на снимките”.

Дейвид Кроненберг, режисьор на филма „Опасен метод”, в който играе Найтли, наскоро решава да я открие и да вземе интервю от нея относно последния й филм. Заварва я в дома й в Лондон няколко дни след приключването на „Ана Каренина” през декември. Двамата обсъждат филма и го сравняват с „Опасен метод”, където актрисата влиза в образа на истеричната пациентка Сабина. Пред Кроненберг Найтли споделя, „Гледала съм няколко версии на романа – с Helen McCrory и Грета Гарбо. Понякога не можех да разбера какво е отношението на Толстой към Ана – дали я мрази или не, героиня ли е или не? Защото има моменти, когато сякаш я презира”.

На въпроса на Кроненберг за разликата между Сабина и Ана, отговаря, „Двете героини са толкова различни” и добавя, „Всъщност играя без да се опитвам да направя историята на Ана Каренина прекалено хубава. Ако просто я превърна в романтична приказка, няма да е толкова интересна, колкото действителната история. Великите герои на литературата са пълни с недостатъци и точно това ги прави истински. Мисля, че хората ги обичат и ги мразят толкова, защото по някакъв начин виждат себе си в тях. С нетърпение очаквам премиерата на филма и се надявам публиката да хареса новата Ана Каренина”.

Comments are closed.

Post Navigation